Preskočite na glavni sadržaj
Informativni izračun potrošnje
moj hepi tarifni model
energija 700 kWh 284,38 kn
+ opskrbna naknada 0,00 kn
+ OIE 0,00 kn
račun za energiju (HEP Opskrba)   284,38 kn
+ račun za mrežu (HEP ODS)   284,38 kn
Ukupan iznos:   284,38 kn
* uračunat PDV
Vrijedne nagrade potražite u klubu

Savjeti za uštedu električne energije koju troši rasvjeta

Savjeti za uštedu električne energije koju troši rasvjeta
Rasvjeta u kućanstvima troši približno 10-15 % električne energije.
 
  • Najjednostavniji način za uštedu na rasvjeti je iskoristiti što više dnevnog svjetla. To se postiže redovitim čišćenjem prozora, izbjegavanjem postavljanja prevelikog broja biljaka ispred prozora ili tamnih zavjesa, a u radnim prostorijama postavljanjem stolova što bliže prozoru.
  • Stare žarulje sa žarnim nitima zamijenite štednim žaruljama. LED žarulje koriste i do 80 % manje električne energije za emitiranje iste količine svijetlosti u odnosu na žarulje sa žarnom niti.  LED žarulje imaju do 10 puta duži vijek trajanja od žarulja sa žarnom niti i 5 puta duži od halogenih žarulja. Također, LED žarulje se minimalno zagrijavaju tako da tijekom ljetnih mjeseci neće dodatno zagrijavati prostor što znači manje korištenje klima uređaja.
  • Ako radite za radnim stolom, koristite stolnu lampu koja će vam dati dovoljno svjetla potrebnog za rad, umjesto da centralnom jačom žaruljom osvjetljavate cijelu prostoriju.
  • Koristite solarne svjetiljke koje su energetski obnovljivi svjetlosni sustavi koje štede energiju i čuvaju okoliš. Prednosti solarne rasvjete su jednostavno postavljanje, ekološka osviještenost i manji račun za struju. Solarne svjetiljke jednostavno utaknite u tlo bez potrebe za priključivanjem na električni kabel. Važno je da solarnu svjetiljku postavite na mjesto na kojem će tijekom dana akumulirati najviše sunčeve svjetlosti, a solarni kolektor okrenite na jug.
  • Ugradite senzore pokreta, naročito u prostorima kao što su hodnici, stubišta u zgradama gdje se troši gotovo 2 puta više električne energije nego li je potrebno. Tako ćete spriječiti da svjetlo gori kad za to ne postoji potreba i ostvariti velike uštede.
  • Redovito čistite žarulje, lustere i lampe jer zaprljanost smanjuje njihov učinak. Nečistoće mogu apsorbirati i do 50 % svjetlosti. 
  • Gasite rasvjetu kad god je to moguće. Dobro odaberite jačinu žarulja za svaku prostoriju, ne stavljajte veću snagu nego je potrebno. Gasite rasvjetu u prostorijama poput toaleta, skladišta, podruma ili hodnika u kojima većinu vremena nitko ne boravi. 
besplatni info telefon 0800 5255 - Obratite nam se od ponedjeljka do petka - 8 do 16 sati
Popunite online Zahtjev i razveselite svoje kućanstvo najpovoljnijom cijenom struje.
Primajte račune e-mailom i skupljajte bodove u Hepi klubu.
Pratite potrošnju i troškove online.
Koristite besplatnu m-hepi aplikaciju i plaćajte račune kreditnim i debitnim karticama.