Preskočite na glavni sadržaj
Informativni izračun potrošnje
moj hepi tarifni model
energija 700 kWh 284,38 kn
+ opskrbna naknada 0,00 kn
+ OIE 0,00 kn
račun za energiju (HEP Opskrba)   284,38 kn
+ račun za mrežu (HEP ODS)   284,38 kn
Ukupan iznos:   284,38 kn
* uračunat PDV
Vrijedne nagrade potražite u klubu

Savjeti za uštedu toplinske energije

Savjeti za uštedu toplinske energije
Troškovi za grijanje u najhladnijim zimskim mjesecima predstavljaju i do ¾ troškova za energente.
To je razlog, ne samo da prilikom kupnje odabirete energetski učinkovitije uređaje, već da te uređaje i dobro održavate.
Nepravilan način korištenja klima uređaja može uzrokovati povećane račune za električnu energiju i nepovoljan rad uređaja - kako bi izbjegli nepovoljne posljedice, pripremili smo vam nekoliko savjeta za optimalan rad klima uređaja.


GRIJANJE
 • Osigurajte toplinu doma bez nepotrebnog rasipanja energije održavajući temperaturu u pojedinim prostorima prema preporuci:  
             hodnik 14 – 17 °C
             spavaća soba 17 °C
             kuhinja 17 – 21 °C
             radna soba 17 – 21 °C
             dnevni boravak 20 – 23 °C
             kupaonica 23 °C
 • Nemojte pregrijavati vaš stambeni ili poslovni prostor. Optimalna temperatura u grijanim prostorijama je 20 ˚C. Za svaki stupanj više utroši se 6 % više energije.
 • Prostorije prozračujte redovito, ali ne duže od 10 minuta. Na taj način će se sačuvati toplina akumulirana u zidovima i namještaju te će nakon provjetravanja vaš stambeni ili poslovni prostor uskoro biti topao kao i ranije.
 • Ugradnjom sobnog termostata možete smanjiti troškove za grijanje od 7-15 %. Programirajte termostat tako da za vrijeme noći ili dok ste izvan kuće, temperaturu postavite na nižu vrijednost.
 • Provjerite raspore na prozorima vašeg doma. Ako postoje, treba ih zabrtviti. Nebrtvljeni raspori na prozorima uzrokuju velike gubitke energije.
 • Prilagodite garderobu godišnjem dobu kako prostor ne bi dodatno grijali radi postizanja osjećaja ugode.
 • Koristite tepih - iako većini služi kao dekoracija, zimi itekako može imati važnu ulogu. Kada grijete dom oko 10 % topline gubi se kroz podove. No, ako imate deblji tepih, uspjet ćete zadržati dio topline u prostoriji.
 • Radijatori ne smiju biti zaklonjeni zavjesama i namještajem. Sušenjem rublja na radijatoru praktički prekidate grijanje. Pokriven i zaklonjen radijator je izoliran i nema pravog učinka.


HLAĐENJE
 • Prilikom izbora odgovarajućeg klimatizacijskog uređaja posavjetujte se sa stručnjakom i ne kupujte uređaj većeg kapaciteta nego što vam je potrebno. 
 • Klima uređaj najučinkovitiji je kada radi punom brzinom, nego kada radi u kraćim periodima manjom brzinom kako bi se održala konstantna temperatura cijeli dan.
 • Hlađenje prostora na preniske temperature ljeti nije poželjno jer dolazi do povećanog isušivanja zraka što je energetski i zdravstveno nepovoljno. Podesite temperaturu na 25 °C. Za svaki °C niže temperature prostora utroši se 3 - 5% više energije. Razlika između vanjske i unutarnje temperature zbog zdravstvenih razloga ne bi trebala biti viša od 7 °C.
 • Vanjsku jedinicu klimatizacijskog uređaja po mogućnosti montirajte na sjeverni dio kuće ili tamo gdje je zaklonjena od direktnog sunčevog zračenja. Ne zaboravite zatvoriti prozore ako je hlađenje uključeno, a prilikom provjetravanja prostorije ugasite klima uređaj. Prije sezone hlađenja ili grijanja potrebno je očistiti vanjsku i unutarnju jedinicu, kako bi spriječili povećanu potrošnju energije uslijed zaprljanih površina izmjenjivača topline.
 • Prilikom rada klima uređaja pokušajte eliminirati bespotrebne toplinske izvore u prostoru (kao što je rasvjeta i ostali kućanski uređaji).
 • Razmislite i o alternativnim načinima rashlađivanja kao što su ventilator, propuh ili navučene zavjese kako bi što manje topline ušlo u vaš dom.
   
besplatni info telefon 0800 5255 - Obratite nam se od ponedjeljka do petka - 8 do 16 sati
Popunite online Zahtjev i razveselite svoje kućanstvo najpovoljnijom cijenom struje.
Primajte račune e-mailom i skupljajte bodove u Hepi klubu.
Pratite potrošnju i troškove online.
Koristite besplatnu m-hepi aplikaciju i plaćajte račune kreditnim i debitnim karticama.