Preskočite na glavni sadržaj
Informativni izračun potrošnje
moj hepi tarifni model
energija 700 kWh 284,38 kn
+ opskrbna naknada 0,00 kn
+ OIE 0,00 kn
račun za energiju (HEP Opskrba)   284,38 kn
+ račun za mrežu (HEP ODS)   284,38 kn
Ukupan iznos:   284,38 kn
* uračunat PDV
Vrijedne nagrade potražite u klubu

Znate li što su to vampirski uređaji?

24.10.2022.

Znate li što su to vampirski uređaji?
Znate li što su to vampirski uređaji?
Energetski vampir ili vampirski uređaj je bilo koji uređaj koji kontinuirano koristi električnu energiju u vašem domu, pa čak i kada je isključen.

U prosječnom kućanstvu se nalazi određeni broj uređaja koji su neprestano uključeni u struju iako se koriste samo nekoliko sati dnevno. Isključite ih iz struje prilikom nekorištenja jer čak i u stand by načinu rada troše određenu količinu struje. Npr. mikrovalna pećnica često zna biti uključena cijelo vrijeme iako ju koristimo samo nekoliko puta tjedno. Ukupne uštede na godišnjoj razini mogu iznositi i do 6 % ukupne potrošnje električne energije. Svaki put kada je vaše računalo ili televizor u stand by načinu rada imajte na umu da ste te kućanske aparate pretvorili u tzv. vampirske uređaje.
Ti uređaji troše gotovo četvrtinu potrošene energije u vašem domu, što značajno utječe na iznos koji morate izdvojiti za mjesečne račune.

Analiza stručnjaka o potrošnji energije u stanju mirovanja mnogih uređaja pokazala je da stolno računalo koristi 73,97 vata u stanju mirovanja i 2,84 vata kada je isključeno. I punjači za prijenosna računala, koja su priključena kada i ne pune, troše oko vat po satu, a najgori energetski vampir od svih uređaja je bojler.
Stručnjaci preporučuju da kada vam nije potrebna vruća voda snizite temperaturu u bojleru do temperature koja vam je prihvatljiva.

Provjerite sve električne uređaje koji su priključeni na utičnicu i isključite sve uređaje koje ne koristite a pogotovo one koji imaju standby mode.
besplatni info telefon 0800 5255 - Obratite nam se od ponedjeljka do petka - 8 do 16 sati
Popunite online Zahtjev i razveselite svoje kućanstvo najpovoljnijom cijenom struje.
Primajte račune e-mailom i skupljajte bodove u Hepi klubu.
Pratite potrošnju i troškove online.
Koristite besplatnu m-hepi aplikaciju i plaćajte račune kreditnim i debitnim karticama.