Preskočite na glavni sadržaj
Informativni izračun potrošnje
moj hepi tarifni model
energija 700 kWh 284,38 kn
+ opskrbna naknada 0,00 kn
+ OIE 0,00 kn
račun za energiju (HEP Opskrba)   284,38 kn
+ račun za mrežu (HEP ODS)   284,38 kn
Ukupan iznos:   284,38 kn
* uračunat PDV
Vrijedne nagrade potražite u klubu

Pet savjeta za uštede na rasvjeti

01.04.2021.

Pet savjeta za uštede na rasvjeti
Pet savjeta za uštede na rasvjeti
  1. Najjednostavniji način uštede na rasvjeti je što više iskoristiti dnevnog svjetla. To se postiže redovitim čišćenjem prozora, izbjegavanjem postavljanja prevelikog broja biljaka ispred prozora ili tamnih zavjesa, a u radnim prostorijama postavljanjem stolova tako da maksimalno koriste dnevno svjetlo. 
  2. Stare žarulje sa žarnim nitima zamijenite štednim žaruljama. LED žarulje koriste i do 80 % manje električne energije za emitiranje iste količine svijetlosti u odnosu na žarulje sa žarnom niti.  LED žarulje imaju do 10 puta duži vijek trajanja od žarulja sa žarnom niti i 5 puta duži od halogenih žarulja. Također, LED žarulje se minimalno zagrijavaju tako da tijekom ljetnih mjeseci neće dodatno zagrijavati prostor što znači manje korištenje klima uređaja. 
  3. Ako radite za radnim stolom, koristite stolnu lampu koja će vam dati dovoljno svjetla potrebnog za rad, umjesto da centralnom jačom žaruljom osvjetljavate cijelu prostoriju. Ugradite senzore pokreta, naročito u prostorima kao što su hodnici, stubišta u zgradama gdje se troši gotovo 2 puta više električne energije nego li je potrebno. Tako ćete spriječiti da svjetlo gori kad za to ne postoji potreba i ostvariti velike uštede. 
  4. Koristite solarnu svjetiljke koje su energetski obnovljivi svjetlosni sustavi koje štede energiju i čuvaju okoliš. Prednosti solarne rasvjete su jednostavno postavljanje, ekološka osviještenost i manji račun za struju. Solarne svjetiljke jednostavno utaknite u tlo bez potrebe za priključivanjem na električni kabel. Važno je da solarnu svjetiljku postavite na mjesto na kojem će tijekom dana akumulirati najviše sunčeve svjetlosti, a solarni kolektor okrenite na jug. 
  5. Gasite rasvjetu kad god je to moguće. Dobro odaberite jačinu žarulja za svaku prostoriju, ne stavljajte veću snagu nego je potrebno. Gasite rasvjetu u prostorijama poput toaleta, skladišta, podruma ili hodnika u kojima većinu vremena nitko ne boravi. Redovito čistite žarulje, lustere i lampe jer zaprljanost smanjuje njihov učinak. Nečistoće mogu apsorbirati i do 50 % svjetlosti. 
besplatni info telefon 0800 5255 - Obratite nam se od ponedjeljka do petka - 8 do 16 sati
Popunite online Zahtjev i razveselite svoje kućanstvo najpovoljnijom cijenom struje.
Primajte račune e-mailom i skupljajte bodove u Hepi klubu.
Pratite potrošnju i troškove online.
Koristite besplatnu m-hepi aplikaciju i plaćajte račune kreditnim i debitnim karticama.